6 Mart 2016 Pazar

İstanbulname Müzikali

Gönderen hayalieren zaman: Pazar, Mart 06, 2016

''İstanbulname'' 

Geçen haftalarda tiyatroya giderken uzun zamandır canımın müzikal istediğini sesli söyledim ki bir haftaya kalmadan kendimi müzikalde buldum. İnsan isteyince oluyormuş demek ki :)

Tanıtımda müzikal komedi yazıyor. Çok güldüm mü? Hayır. Seyirci çok yükseldi mi? Hayır. Performanslar iyi miydi? Evet :)

Açıkçası beklentim çok yüksek değildi. Nitekim öyle de oldu. Klasik bir hikaye, ünlü oyuncular, sahne, ışık ve müziğin etkisi ile farklı bir gece geçirdik sadece. 

İstanbulname


Benim için gecenin en güzel yanı, Kayhan Yıldızoğlu'nu sahnede görmek isteğimin gerçekleşmiş olması idi. Çünkü yaşına rağmen sahnede olmasına gerçekten saygım büyük. Kısa hikayesini ve sanat yaşamının ne kadar dolu olduğunu görmek isterseniz Tıklayınız.

Oyunun ikinci perdesi birinciye nazaran daha iyiydi. Geceniz güzel geçmesi için İstanbul' a çok daha büyük prodüksiyonların, müzikallerin yapılması umuduyla daha iyiyi bulana kadar müzikal seyretmeye devam edeceğim. Lütfen sizinde müzikal tavsiyeleriniz olursa yoruma ekleyin. 


İstanbulname


Aşağıda müzikalin hikayesini okuyabilirsiniz. 


"İstanbulname" müzikalinde olaylar eski İstanbul sokaklarında geçer. İstanbul'da bir arada yaşayan, aynı mahallede oturan Meyhaneci Agop, güzeller güzeli kızı Angel, Kabadayı Ali, Madam Eleni gibi farklı kültürel kimliklerden gelen karakterlerin hayatları çevresinde şekillenen müzikalin arka fonunu Pera – Beyoğlu ve kozmopolit yapısıyla "Eski İstanbul" teması oluşturur. 

İstanbulname



Bambaşka kültürel kimliklere sahip fakat bir arada barış içinde yaşayan insanların hayat hikayelerinin birbirine geçerek aktarıldığı oyunda, olaylar Uğurböceği'nin (Nükhet Duru) ağzından anlatılır. Müzikal, İstanbul'da bir yangınla başlar. Tulumbacı Eğrikapılı Ali (Caner Cindoruk) ve adamlarının dört bir yandan yangın yerine koşmalarının ardından Ali'nin dostu rakip külhanbeyince öldürülür ve kızı Angel'in (Pelin Akil) kendisine emanet edildiğine ilişkin vasiyet haberi gelir. Kabadayıların kavgalarına, sokaklarda çiçek satarak güç bela yaşamını sürdüren Uğurböceği'nin hikayesi eklenir. Uğurböceği İspanya'da yaşayan kızına zenginlik içinde bir yaşam sürdüğü yalanını söyleyerek mektuplar yazmaktadır. Kızı Gül bir gün İspanyol soylusu Ferdinand ile evleneceğini ve damat adayının babası Kont'la beraber İstanbul'a gelip annesiyle tanışmak istediğini müjdeler. 


İstanbulname


Gelecek misafirlerin onu fakir haliyle görecek olması ve yalanlarının ortaya çıkması yüzünden kızının evliliğinin gerçekleşmeyeceğinden korkan Uğurböceği telaşlanır. Ali, ne yapacağını bilmez bir halde kalakalmış Uğurböceği'ni bu durumundan kurtarmak için mahallelinin de yardımıyla müthiş bir plana soyunur. Sarhoş Hakkı'dan zengin bir koca; Angel'den genç bir eş; Madam Eleni'den hanımefendi; Eleni'nin kızlarından akrabalar; kabadayılardan da İstanbul'un beyefendileri yaratılır. İşler iyice içinden çıkılmaz bir curcunaya dönüşürken bir yandan da yakışıklı kabadayı Ali ile güzeller güzeli Angel'in aşk hikayesi başlar.



Müzikalin Künyesi:

Yazan: Ferdi Merter
Uyarlayan: Selen Korad Birkiye
Yöneten: Şakir Gürzumar
Müzik: Cengiz Onural, Bora Ebeoğlu
Koreograf: Selçuk Borak
Dekor: Sertel Çetiner
Kostüm: Hale Eren

Oyuncular:

Nükhet Duru (Uğurböceği) Caner Cindoruk (Eğrikapılı Ali) Pelin Akil (Angel) Cezmi Baskın (Hasan Çavuş) Ozan Çobanoğlu (Kadırgalı Arif) Melda Gür (Eleni) Kayhan Yıldızoğlu (Kont) Selçuk Borak (Hakkı) Murat İpek (Kosta) Yiğit Yapıcı (Ferdinand) Ezgi Erol (Gül)

0 yorum :

Yorum Gönder

 

Hayat gezince
güzel...
Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea